Akademik, Prof. Dr. Anastas Angjeli

President i ShLP Mesdhetare të Shqipërisë

Profesor në fushën e ekonomisë dhe financës, me nje kontribut të shquar, vecanërisht në atë të Financave Publike dhe te Reformave Strukturore ne Ekonomi. Prej vitit 1982 e më pas ka kontribuar në profesoratin e Fakultetit të Ekonomisë së Universitetit të Tiranës e më tej, pas vitit 1990, me angazhimin e tij në politikë. Ka qenë Deputet i Kuvendit të Shqipërisë prej vitit 1991-2005, disa herë drejtues i komisioneve kuvendore për cështjet ekonomike e financiare dhe Ministër i Ekonomisë, Ministër i Financave dhe Ministër i Punës dhe Cështjeve Sociale, për një periudhë të gjatë kohe gjatë tranzicionit. Prof. Dr. Angjeli është themelues i Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë dhe Rektor që prej vitit 2009-2013 dhe anëtar i Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë që prej vitit 2009. Profesor Angjeli është aktualisht Deputet i Kuvendit të Shqipërisë.

Eshtë afirmuar si një nga ekonomistët më të shquar, vecanërisht në aplikimin e reformave të ekonomisë së tregut në Shqipëri. Kontributi i tij i vecantë për reformën buxhetore e fiskale, për zhvillimin e sistemit financiar (bankar dhe jobankar), për zbatimin e politikave fiskale në dobi të zhvillimit të biznesit dhe të investimeve vendase dhe të huaja në Shqipëri, për zhvillimin e lirisë ekonomike, për kryerjen e reformave strukturore dhe privatizimin e ekonomisë, për liberalizimin dhe integrimin e ekonomisë shqipëtare në atë rajonale dhe evropiane, gjatë periudhës së tranzicionit, është vlerësuar jo vetëm nga opinioni publik vendas, por edhe nga institucionet ekonomiko-financiare ndërkombëtare.

Profesor Angjeli është autor dhe bashkautor i shumë artikujve shkencor, brenda dhe jashta vendit, studimeve me karakter kombatar dhe rajonal, i disa librave universitare dhe monografive si dhe i shumë artikujve me përmbajtje ekonomike, financiare dhe politike në gazetat e përditshme shqiptare dhe të huaja.

 

EDUKIMI DHE KUALIFIKIMET

 • 1977-1981—Diplomuar në Universitetin e Tiranës, Fakulteti Ekonomik, Departamenti i Financës
 • 1987—Kandidat i Shkencave
 • Shtator 1991-Shkurt 1992—Studime në Financa Publike në Departametin e Shkencave Ekonomike, Universiteti i Barit (Itali)
 • 1992 – Docent
 • 1994 – Doktor
 • 1994 – Profesor i Asociuar
 • 1999 – Profesor
 • 2003 – Doctor Honoris Causa i “Business University in Istanbul” (Turqi)
 • 2009 – Akademik i Asociuar
 • 2012 – Akademik, Anëtar i Akademisë së Shkencave së Shqipërisë)
 • 2014 – Akademik, Anëtar i Akademisë së Shkences dhe Artit, Salzburg – Austri

 

EKSPERIENCA NË PUNË

 • 1980 – 1982 – Specialist finance në një kompani shtetërore dhe economist në Bankën e Shqipërisë, Dega Sarandë
 • 1982 – 1998 – Profesor i Financave Publike, Fakulteti i Ekonomisë,Departamenti i Financës, Universiteti i Tiranës
 • Shtator 1990 – Janar 1991 – Këshilltar i Kryeministrit në një grup prej 4 profesorësh për përgatitjen e tranzicionit ekonomik, nga ekonomia e centralizuar drejt ekonomisë së tregut
 • Janar – Shkurt 1991 – Zv.Ministër i Financave
 • Shkurt – Qershor 1991 – Ministër i Financave
 • Shtator 1997 – Shator1998 – Anëtar i Asamblesë Kombëtare/Anëtar i Komisionit parlamentar për përgatitjen e Kushtetutës së Shqipërisë e miratuar me referendum popullor në Tetor 1998
 • Prill 1998 – Tetor 1998 – Ministër i Punës dhe Cështjeve Sociale
 • Tetor 1998 – Janar 2002 – Ministër i Financave
 • 1999 – 2000 – Kryetar i grupit të punës për përgatitjen dhe miratimin e Strategjisë Kombëtare për Zhvillim Ekonomik dhe Social të Shqipërisë në bashkëpunim të ngushtë me FMN dhe BB
 • Dhjetor 2003 – Shtator 2005 – Ministër i Ekonomisë
 • Mars 2004 – Mars 2005 – Zv.Guvernator i BERZH-it /Londër
 • 1992 – 2005 – Deputet i Kuvendit të Shqipërisë
 • Dhjetor 2005 – Kryetar i Bordit të Institutit Shqiptar për Reforma dhe Zhvillim
 • 2008 – Drejtor Ekzekutiv i Qëndrës Mesdheu;Profesor me kohë të pjesshme në Universitetin Iliria (Prishtinë); Profesor me kohë të pjesshme në Universitetin Ndërkombëtar të Strugës (Maqedoni)
 • 2009 – Rektor i Universitetit Mesdhetar të Shqipërisë; Anëtar i Akademisë së Shkencave së Shqipërisë
 • Qershor 2013 – Aktualisht – Deputet në Kuvendin e Shqipërisë

 

KARRIERA POLITIKE

 • Tetor 1996-Prill 1998—Këshilltar në Bashkinë e Tiranës
 • 1992-2005 – Deputet i Kuvendit të Shqipërisë;Zv.President/President i Komisionit të Ekonomisë,Tregtisë dhe Buxhetit
 • 2009 – në vazhdim – Deputet i Kuvendit të Shqipërisë

 

AKTIVITETE SHKENCORE DHE PUBLIKIME

Autor dhe bashkautor i disa librave:

 • Financat dhe Krediti (1998)
 • Sektori financiar i tregtisë (1998)
 • Bursa (1991)
 • Financat publike në Shqipëri (1992)
 • Doni të rritni vlerën e parave tuaja? ( 1993)
 • Financat publike (1994)
 • Marrëdhëniet ndërkombëtare ekonomike dhe financiare (1995)
 • Ekonomia bankare (1998)
 • Marrëdhëniet ekonomike-financiare të shtetit me sektorin e bujqësisë (l988)
 • Leksione Nobel në ekonomi (katër vëllime 2003-2005)
 • Ekonomia, aspiratat e saj për integrime rajonale dhe euro-atlantike (2004)
 • Tranzicioni dhe liria ekonomike (2007)
 • Hyrje në ekonomi (2010)
 • Mikroekonomia (2010)
 • Marketingu bankar (2010)
 • Tranzicioni dhe liria ekonomike në Shqipëri (Versioni Anglisht 2011)
 • Në ethet e krizës (2012)
 • Ditari i tranzicionit ekonomik (2013)
 • Ndërhyrja e shtetit në ekonomi (2015)

 

AUTOR I SHKRIMEVE SHKENCORE

Në Shqipëri:

 • Alarmi, tre muaj për shpëtimin e euros
 • Alternativa e PS e vetmja shpresë për ndryshim, zhvillim e punësim
 • Analiza e çmimeve të aseteve, fituese e Nobel-it
 • Arsimi i lartë dhe politikat fiskale
 • Arsimi i lartë dhe rritja ekonomike
 • Bankat dhe politikat zhvilluese
 • Bill Clinton sjell librin “Ti kthehemi punës”(Përse na nevojitet një qeverisje e mençur për një ekonomi të fortë)
 • Borxhi ka kaluar 100% të GDP, Berisha offensive gjobash për të mbyllur gropën në buxhet
 • Borxhi publik, kërcënim në rritje
 • BSH duhet të jetë më flesksibël dhe agresive
 • Buxheti jo realist,qeveria të reflektoje
 • Buxheti-individi, faktorët e interesit dhe shteti
 • Buxhetin e kompromenton rritja ekonomike joreale
 • Buxheti solidar- buxheti i kthesës
 • Demografia ekonomike dhe kriza e pensioneve
 • Ditari i tranzicionit ekonomik dhe tranzicioni ekonomik në Shqipëri
 • Ditëlindja e Amerikës: patriotizëm, përgjegjësi, detyrë
 • Ekonomia shqiptare në tranzicion drejt ekonomisë së tregut
 • Euro, 10 vjet histori suksesi dhe sfidash
 • Heqja e taksimit të pagave, pranim i dështimit të taksës së sheshtë
 • Kriza dhe debati për euron
 • Kriza e euros,makth apo perspektivë?
 • Kriza e eurozonës, statusi dhe Shqipëria
 • Kriza ekonomike e financiare-sfida e vitit 2013
 • Krizat financiare në botë
 • Më shumë drejtësi ekonomike
 • Mësime nga falimentimi i Detroitit
 • Mjetet e Ekonomisë së Tregut
 • Nevoja e “rikthimit të trurit”
 • Obama dhe rigjallërimi i ekonomisë
 • Parajsa e luftës fiskale
 • Parku i liqenit të Prespës dhe Ohrit
 • Patatet,qepet,mollët dhe struktura e re e ekonomisë
 • Post tranzicioni ,modeli dhe prioritetet e reja ekonomike
 • Praktika e projektimit të tregut, NOBEL në Ekonomi Kriza, nga Samiti në Samit
 • Prona private e kanonizuar
 • Reforma e sistemit financiar, bankar dhe Çmimet
 • Robëria dhe liria ekonomike në Shqipëri
 • Rrënjët e krizës po pastrohen
 • Samiti i BE mbaroi-Kriza vazhdon
 • Samiti i BE-se dhe sfidat e krizës së borxheve
 • Samiti i G 20 ,kriza e borxheve dhe Greqia
 • Saranda, turizmi dhe peshkimi
 • Shkenca e Financave dhe reformave ekonomike
 • Shqipëria dhe kriza, çfarë vjen pas?
 • Shqipëria në Evropë – ëndërr apo realitet
 • Sistemi i ri financiar në përputhje me Reformën Ekonomike
 • Skema e “ekipit të kandidatëve për deputetë” kalon nga bazaArsimi i lartë dhe rritja ekonomikeZhvillimi, punësimi dhe konsolidimi fiskal
 • Stabiliteti financiar i kërcënuar
 • Strategjia e Reduktimit të Varfërisë – Një hap i rëndësishëm për integrimin
 • Taksa e sheshtë rëndoi ata që kishin të ardhura të ulëta
 • Tatimi progresiv – 500 vjet para marksit
 • Të mos asfiksohet liria ekonomike
 • Të ndalim një “aventurë financiare”  në vend
 • Tejkalohet deficiti buxhetor,tronditen financat
 • Tregti komplementare apo nacionale
 • “Tregu i madh dhe shteti i vogël” në Kinë
 • Trinomi kërcënues për eurozonën
 • Vjeshta e nxehtë politike dhe akulli i ekonomisë , Do ta ndalojmë pikiatën
 • Zhvillimi, punësimi dhe konsolidimi fiskal
 • 50-vjetori i BE-së dhe Shqipërisë

 

Jashtë Shqipërisë

 • “Problemet e Demokracisë-(Mediterranean Quarterly-A Journal of Global Issues, No. 4 / 1995)
 • “Impakti politik dhe kostoja ekonomike e krizës së Kosovës në Shqipëri” (Mediterranean Quarterly – A Journal of Global Issues 1999)
 • “Zhvillimet ekonomike dhe politike në Shqipëri dhe situate aktuale” (Balkan review 1999)
 • “Sfidat e terrorizmit dhe krimit të organizuar” (Mediterranean Quarterly – A Journal of Global Issues 2003)
 •  “The role of higher education in overcoming the economic crisis. The case of Albania”( Global Economic Forum, 03.04.2013 London)

 

GJUHET E HUAJA

 • Anglisht
 • Italisht
 • Rusisht
 • Greqisht

 


 

Prof. Dr. Anastas Angjeli

Member of Albanian Academy of Science

Anastas Angjeli is a Professor of Economics, Member of The Albanian Academy of Sciences and Founder of the Mediterranean University of Albania and currently Member of the Parliament of Albania. Professor Angjeli served as Minister of Labor and Social Affairs, Minister of Economy and Minister of Finances of the Republic of Albania. He was a Professor in the University of Tirana and member of the Albanian Parliament from 1992-2005. He has conducted research in various fields of the economic science such as macroeconomic, public finances, banking etc. Professor Angjeli has published several university text books and articles in various scientific journals in Albania and abroad. He speaks English, Italian, Russian and Greek.

 

EDUCATION AND TRAINING

 • 1976-1980 – Graduated from the University of Tirana, Faculty of Economics, Finance Department
 • 1987 – PhD in Public Finance, University of Tirana
 • 1992 – Docent, University of Tirana
 • 1995 – Associated Professor, University of Tirana
 • 1998 – Professor, University of Tirana
 • 09/1991 – 02/92 – Studies on Public Finance, Università di Economia e Comercio, Bari (Italy)
 • 2003 – Doctor Honoris Causa Business University Istanbul (Turkey)
 • 2011 – Member of the Albanian Academy of Sciences
 • 2013 – Member of the Salzburg Academy of Arts and Sciences

 

WORK EXPERIENCE

 • 1980 -1982 Finance Specialist, Bank of Albania, Saranda Branch
 • 1982-1998 Professor of Public Finance at the Faculty of Economics, Finance Department, University of Tirana
 • Sep ’90 – Jan ’91 Adviser of the Prime Minister for the preparation of economic transition from a centrally planned economy towards market economy
 • January-February 1991 Deputy Minister of Finance
 • February-June 1991 Minister of Finance
 • September ’97 – September ’98 Member of the Albanian Parliament / member of the parliamentary Commission for the preparation of the Albanian Constitution approved by popular referendum of October 1998
 • April ’98-Oct ’98 Minister of Labor and Social Affairs
 • October ’98-January ’02 Minister of Finance
 • 1999 – 2000 Chairman of the working group for the preparation and approval of the National Strategy for Economic and Social Development of Albania in close collaboration with IMF and WB
 • December 2003 – September 2005 Minister of Economy
 • March 2004 – March 2005 Deputy Governor of the EBRD / London
 • December 2005 Chairman of the Board of the Albanian Institute for Reform and Development
 • 2007 – Executive Director of the “Mediterranean Center”
 • Professor at the Royal University Iliria, Pristina, Kosovo, (part-time)
 • Professor at the International University in Struga, Macedonia, (part-time)
 • Professor at the “Issa” University Tirana, Albania (part-time)
 • September 2009-September 2013 Rector of the Mediterranean University of Albania
 • September 2013 ongoing Member of the Albanian Parliament

 

PUBLICATIONS

 • Finances and Credit (l988)
 • Finance Sector of Commerce “(l988)
 • Stock Exchange (l99l)
 • Public Finance in Albania (l992)
 • Do you want to increase your cash value? (l993)
 • Economic Relations with Agriculture Financial State (l988)
 • Public Finance (l994)
 • International Economic and Financial Relations (l995)
 • Economy Banking (l998)
 • Nobel Lectures in Economics (2003-2005)
 • The economy, its aspirations for Regional and Euro-Atlantic Integration (2004)
 • Transition and Economic Freedom (Albanian) (2007)
 • Introduction to economy (2010)
 • Macroeconomics (2010)
 • Transition and Economic Freedom in Albania (English) (2011)
 • In the fever of the economic crisis (2012)
 • The diary of the Albanian economic transition (2013)

 

Author of Scientific Papers – In Albania:

 • “Financial Crises in the world”
 • “Financial System Reform, Banking and Prices”
 • “Science of Finance and Economic Reforms”
 • “New Financial System in accordance with Economic Reform”
 • “Albanian economy in transition to a market economy”
 • “Tools of the Market Economy”
 • “The fight Fiscal Paradise”
 • “Private Property Canonized”
 • “Poverty Reduction Strategy – An important step for the integration”
 • “Albania in Europe – dream or reality”
 • “50th anniversary of the EU and Albania”
 • “G 20 Summit – The debt crisis and Greece”
 • “Albania towards a new economic model”
 • “A theoretical approach to the progressive taxation”

 

Author of Scientific Papers – Abroad:

 • “Problems of Democracy Authors -1995 (Mediterranean Quarterly-A Journal of Global Issues, No. 4 / 1995)
 • “Political Impact and Economic Cost of the Kosovo crisis in Albania – 1999” (Mediterranean Quarterly – A Journal of Global Issues l999) “
 • “Political and economic developments in Albania and the current situation (the Balkans Review l999),
 • “The challenges of terrorism and organized crime  (Mediterranean Quarterly – A Journal of Global Issues-2003”
 • “The role of  the higher education in overcoming the crisis.  The case of Albania – 2012

 

FOREIGN LANGUAGES

 • English
 • Italian
 • Russian
 • Greek
Akademik, Prof. Dr. Anastas Angjeli
Staff Information
Stay in Touch

Courses Taught